Nieuwsbericht

Ontheffingsaanvraag, activiteitenplan en ecologisch werkprotocol

Start met kijkenStart met lezen

Ontheffingsaanvraag, activiteitenplan en ecologisch werkprotocol

Heeft u voor uw sloop-, verbouw- of nieuwbouw-werkzaamheden een ontheffing nodig voor de Wet natuurbescherming?

Doormiddel van een quickscan kan er vastgesteld worden of de locatie en/of omgeving geschikt is voor beschermde soorten. Zo niet, dan hoeft u geen ontheffing voor de Wet natuurbescherming aan te vragen. Als de aanwezigheid van beschermde soorten niet uitgesloten kan worden moet er een nader ecologisch onderzoek opgestart worden. Blijkt hieruit dat uw werkzaamheden schadelijke effecten hebben voor beschermde soorten, dan moet er een ontheffing aangevraagd worden.

Quickscan in een woonwijk

Activiteitenplan

Voor het aanvragen van een ontheffing op de Wet Natuurbescherming wordt door het bevoegd gezag gevraagd om een activiteitenplan. Dit activiteitenplan is een document waarin alle relevante informatie over het project moet worden ingevuld volgens een vast format. Hiertoe behoren onder andere een beschrijving van de aanwezige beschermde soorten, een beschrijving van het belang van de ingreep en een alternatieven afweging. Met dit activiteitenplan kan de ontheffingsaanvraag worden ingediend.

Ontheffingsaanvraag

Bij een succesvolle ontheffingsaanvraag moet gegarandeerd worden dat de functionele leefomgeving van de aangetroffen (of te verwachten)beschermde soorten in stand wordt gehouden. Dit betekent dat elementen die bij de herontwikkeling verloren gaan gecompenseerd moeten worden. Dit door het ophangen van tijdelijke nestkasten en mogelijk ook het aanbrengen van permanente verblijfkasten bij nieuwbouw projecten.

Tijdelijke nestkasten

Ecologisch werkprotocol

Vanuit de ontheffing op de Wet Natuurbescherming wordt verplicht dat er een ecologisch werkprotocol wordt opgesteld, waarin de mitigerende en compenserende maatregelen uiteengezet worden. In het ecologisch werkprotocol worden de resultaten van het onderzoek opgesomd. De mitigerende en compenserende maatregelen worden vervolgens uitgewerkt tot een handzaam document dat als leidraad dient voor de uitvoerders van  de werkzaamheden. Het ecologisch werkprotocol  vormt bewijsvoering dat er conform de wetgeving wordt gewerkt.

Wij werken altijd volgens de gedragscode van het Netwerk Groene Bureaus en hanteren de door deze organisatie opgestelde Richtlijn ‘Veilig en gezond werken’.

het Netwerk Groene Bureaus

Solliciteer nu

Dank je wel

Je bericht is verstuurd. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

Oops! Something went wrong while submitting the form.