Nieuwsbericht

Wat is stikstof en hoe krijgen we er grip op?

Start met kijkenStart met lezen

Wat is stikstof en hoe krijgen we er grip op?

 

Stikstofoxiden (NOx) en ammoniak (NH3) zijn schadelijk voor de natuur als er te veel van in de bodem of het water terechtkomt. Planten als bramen, brandnetels en gras gaan er harder door groeien en overwoekeren andere planten. Daardoor verdwijnen ook insecten, vlinders en vogels die afhankelijk zijn van deze planten.

 

Ammoniak (NH3) komt vooral vrij uit mest en urine van dieren. Stikstofoxiden (NOx) komen vooral in de lucht door het verkeer (uitlaatgassen) en de industrie.

In de EU zijn afspraken gemaakt over de bescherming van natuurgebieden. Ook Nederland moet zich daaraan houden. Voor Nederland is het beschermen van de natuur een extra uitdaging omdat de ruimte beperkt is. De Raad van State oordeelde in mei 2019 dat Nederland niet genoeg doet om de natuurgebieden gezond te houden. 

De Raad van State heeft in 2019 geoordeeld dat de Programma Aanpak Stikstof (PAS) in strijd was met de Europese natuurwetgeving. Door deze uitspraak van de Raad van State kwamen veel bouwprojecten stil te liggen. Bij elk bouwproject komt namelijk stikstof vrij, onder andere door de vrachtwagens die aan- en afrijden (bouwfase).

Niet alleen in de bouwfase komt stikstof vrij, maar ook later als het gebouw gebruikt wordt komt er stikstof vrij. Dit omdat de bewoners of bezoekers van het gebouw zorgen voor verkeer (gebruiksfase). Iedereen moet naar huis of naar zijn werk. De stikstof die in de bouw- en gebruiksfase vrijkomt kan leiden tot negatieve effecten op dichtbij gelegen Natura 2000-gebieden.

 

Om te kijken of hier sprake van is moet een stikstofberekening worden uitgevoerd. Hierbij wordt naar de hoeveelheid stikstof die vrijkomt in de bouwfase en  de gebruiksfase. Deze berekening noemen we een stikstofdepositieberekening. Bij het aanvragen van een omgevingsvergunning is voor alle bouwactiviteiten een stikstofdepositieberekening vereist.

 

Hierbij wordt getoetst of de stikstofuitstoot van het bouwproject zal leiden tot een stikstofneerslag van 0,005 mol/ha/jr (aantal stikstofdeeltjes per hectare per jaar) of meer in een kwetsbaar Natura 2000-gebied. Als uit de berekening blijkt dat de neerslag van het project onder deze waarde blijft kan de vergunning verleend worden.

Als dat niet het geval is zal het bevoegd gezag geen vergunning verlenen tenzij:

-      de werkzaamheden worden aangepast zodat er minderstikstof uitstoot plaatsvindt;

-       er intern (door bijvoorbeeld het installeren van emissiearme technieken) of extern (door overnemen van de stikstofrechten) gesaldeerd wordt.

 

Sinds kort kan KP Adviseurs BV deze stikstofberekeningen voor u uituitvoeren. Mocht uit de berekening blijken dat uw project meer dan 0,005 mol/ha/jr stikstofneerslag veroorzaakt, kunnen onze specialisten u adviseren bij de te nemen vervolgstappen.

 

 Neem via dit telefoonnummer of dit e-mailadres contact met ons op voor meer informatie of om een vrijblijvend gesprek in te plannen.

Solliciteer nu

Dank je wel

Je bericht is verstuurd. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

Oops! Something went wrong while submitting the form.